19 juni 2016

Feyenoord en zijn Denen

Met Nicolai Jørgensen trekt Feyenoord deze zomer weer eens een Deen aan. Maar liefst twaalf van zijn landgenoten betraden eerder namens de Stadionclub het veld in een officiële wedstrijd. Feyenoord en zijn Denen, het lijkt een goed huwelijk. Ga maar na: zowel bij het winnen van de UEFA-Cup in 1974 als bij het winnen van die beker in 2002 stond er een Deen in de basis en ook in de teams die het laatste landskampioenschap, in 1999, en de laatste dubbel, in 1984, wonnen was er een Deen basisspeler.

Een aantal Denen heeft met hun sterke spel dan ook zonder meer een plek in de clubgeschiedenis veroverd. Zo was er Jørgen Kristensen, die in 1972 de ondankbare taak had om clublegende Coen Moulijn op te volgen, en dat heel wat beter deed dan de reeks mislukte opvolgers van die andere clublegende: Ove Kindvall. Dan was er Ivan Nielsen, de onverstoorbare centrumverdediger die begin jaren tachtig een ijzersterk verdedigingsduo vormde met Michel van de Korput. En er was natuurlijk Jon Dahl Tomasson, de schaduwspits die vier seizoenen lang de ruimte achter eerst Julio Cruz en later Pierre van Hooijdonk bespeelde.

Jørgen Kristensen scoort tegen Telstar
4 mei 1975 - Jørgen Kristensen scoort een doelpunt thuis tegen Telstar
(Bron: Nationaal Archief; Anefo; Rob C Croes; CC0)

Maar buiten die drie zijn er eigenlijk weinig succesverhalen te vinden. John Eriksen deed het in het seizoen 1985-1986 keurig. De spits produceerde 22 goals en werd beloond met een plek in de Deense WK-selectie. Na dat ene jaar werd hij echter alweer verkocht. Eriksens opvolger, Lars Elstrup, speelde met 65 competitiewedstrijden weliswaar veel, op verschillende posities in de aanval, maar voldeed met een schamele 9 goals nou niet bepaald. Elstrup was echter tenminste nog twee seizoenen basisspeler. Dat kunnen John Steen Olsen, Tommy Kristiansen, Johnny Jacobsen, Jan Sørensen, Patrick Mtiliga, Søren Larsen en Michael Lumb hem niet nazeggen. Die bleven steken op een dozijn wedstrijden per seizoen, of minder.

Wie zich nu zorgen begint te maken over Jørgensen, kan zich troosten met de gedachte dat het tenminste niet om een Braziliaan gaat. Want vier op twaalf is natuurlijk nog altijd veel beter dan de één op tien die Feyenoord scoort als het gaat om die andere veelvuldig in De Kuip actieve nationaliteit: Brazilianen. Van alle samba-voetballers die ooit namens Feyenoord het veld betraden, heeft alleen André Bahia meerdere seizoenen een basisplaats vast weten te houden.