Historisch overzicht

Feyenoord bestaat inmiddels al meer dan honderd jaar. Het is zeker niet alleen maar hosanna geweest voor de supporters van de Stadionclub. De geschiedenis van Feyenoord is er duidelijk één met ups en downs. Periodes van succes werden afgewisseld met periodes van stagnatie en verval.

Oprichting en Groei (1908-1917)

Feyenoord werd opgericht in 1908, hoewel pas in 1912 (na het nodige geworstel met andere namen) werd gekozen voor die naam, destijds nog met een ‘lange ij’ geschreven. De club speelde haar wedstrijden op het Afrikaanderplein en stootte al snel door tot de Nederlandse Voetbal Bond.
Artikelen over deze periode:
Blog: Feyenoord liep eerste topspits bijna mis
 

Eerste Kampioenschappen (1917-1930)

Na de verhuizing naar de Kromme Zandweg, zou de club begin jaren twintig de top van het Nederlandse voetbal weten te bereiken. Een team met spelers als spil Bertus Bul, de productieve spits Kees Pijl en verdediger Kees van Dijke, wist in 1924 en 1928 het landskampioenschap te winnen en in 1930 de beker.
Artikelen over deze periode:
• ---
 

Gouden jaren dertig (1930-1940)

Een team rond recordinternational Puck van Heel won kampioenschappen in 1936, ’38 en ’40. Andere grote namen waren keeper Adri van Male, middenvelders Bas en Jaap Paauwe en topscorer aller tijden Jaap Barendrecht. De bouw van De Kuip vormde de bekroning van deze succesperiode.
Artikelen over deze periode:
Hall of Fame: Puck van Heel
Hall of Fame: Cor Kieboom
Hall of Fame: Richard Dombi
Blog: Feyenoords eerste toptransfer
 

Twintig magere jaren (1940-1960)

Een lange periode zonder aansprekende prestaties. Het lukte de club niet om uit de eigen gelederen een goed elftal te lichten. Na de invoering van het betaald voetbal in 1954 gebruikte het bestuur daarom de financiële kracht van de club om actief spelers van andere verenigingen naar De Kuip te halen.
Artikelen over deze periode:
Blog: Tinus Osterholt en het manco van de jaren 50
Blog: Verwijten over hard spel gewoon uitpraten
 

Gouden jaren zestig (1960-1968)

Dankzij een uitgekiend aankoopbeleid beleefde de club een nieuwe bloeiperiode. Een team met o.a. Coen Moulijn, Frans Bouwmeester, Gerard Kerkum, Cor Veldhoen, Cor van der Gijp, Hans Kraay en Eddy Pieters Graafland won met technisch verfijnd voetbal drie landstitels en twee KNVB-bekers.
Artikelen over deze periode:
Hall of Fame: Cor Veldhoen
De wedstrijden: Feyenoord - Real Madrid (EC 1)
Blog: Hoe Reinier Beertje werd
Blog: De getrokken les van 1965?
 

Europese successen (1968-1974)

De grootste successen uit de historie van de club werden behaald door een team met sprekende namen als Wim van Hanegem, Rinus Israel, Ove Kindvall, Franz Hasil, Coen Moulijn en Wim Jansen. Onder leiding van Ernst Happel werden in 1970 de Europacup en de Wereldbeker gewonnen. In 1974 volgde de UEFA-Cup,
Artikelen over deze periode:
Hall of Fame: Ove Kindvall
De wedstrijden: Feyenoord wint de Europacup
Blog: De clublegende die had kunnen zijn
Blog: Valse noot werd passend slotakkoord
Blog: Het Europacup-drama van Ruud Geels
Blog: De harde leerschool van Wim Rijsbergen
Blog: De omhaal van de Tank
Blog: Mislukte opvolger Kindvall schittert in UEFA-Cup
 

Verval (1974-1980)

Het lukte de club niet om goede vervangers aan te trekken voor spelers die vertrokken of stopten. Dieptepunt was de tiende plaats waarop Feyenoord in het seizoen 1977-1978 eindigde. Van het technisch verfijnde voetbal dat het team in de jaren zestig speelde was niets meer over. Werkvoetbal was het devies.
Artikelen over deze periode:
Blog: Hoe als coach respect af te dwingen en hoe niet
 

Tijdelijke opleving (1980-1984)

Een generatie jeugdspelers als Joop Hiele, Ben Wijnstekers, Sjaak Troost, Henk Duut en Peter Houtman brak door. Aangevuld met Ruud Gullit en Johan Cruijff won men in 1984 voor de derde keer in de clubgeschiedenis de dubbel. Het leek een nieuwe lente, maar bleek slechts een tijdelijke opleving.
Artikelen over deze periode:
De wedstrijden: Feyenoord verslaat Ajax in bekerfinale
Blog: Een ware vriend van Feyenoord
 

Duistere jaren tachtig (1984-1991)

De club raakte sportief en financieel het contact kwijt met concurrenten Ajax en PSV. Men grossierde in het aantrekken van spelers die ongeschikt waren voor de echte top. Het stadion bevond zich in verpauperde toestand, de toeschouwers bleven massaal weg. Dieptepunt was de HCS-periode.
Artikelen over deze periode:
• ---
 

Wederopstanding (1991-1996)

Spelers als Ed de Goeij, John de Wolf, Henk Fraser en Peter Bosz vormden begin jaren ’90 een hecht team, dat op strijdlust en inzet vier bekers en een kampioenschap wist te veroveren. Jorien van den Herik redde, eerst als penningmeester en later als voorzitter, de club van de financiële ondergang.
Artikelen over deze periode:
De wedstrijden: De avond waarop Feyenoord kampioen werd
Blog: De slungelige topkeeper uit Gouda
Blog: Goal Henk Fraser luidde wederopstanding in
Blog: Wie het kleine niet eert…
Blog: Voetbalhumor met een geurtje
 

Successen rond eeuwwisseling (1996-2002)

Nieuwe commerciële activiteiten verminderden de financiële achterstand op de concurrentie. Centrale verdediger Kees van Wonderen en middenvelder Paul Bosvelt waren de sleutelfiguren in de teams die rond de eeuwwisseling een kampioenschap en de UEFA-Cup wisten te winnen.
Artikelen over deze periode:
Blog: De wereldgoal en de kortsluiting
Blog: Als doorgaan meer pijn doet dan afscheid nemen
Blog: Het sprookje dat niet uitkwam
 

Een volle Kuip in magere tijden (2002-2010)

Voor het eerst sinds begin jaren '70 zat De Kuip weer wekelijks vol. Waar voor hun geld kregen de fans niet. De periode werd getypeerd door een serie miskopen, matige trainers en onwil om op een bij herhaling met met prijzen bekroonde jeugdopleiding te vertrouwen. Het eeuwfeest werd enige luister bijgezet met bekerwinst.
Artikelen over deze periode:
Blog: Het symbool van een falend jeugdbeleid
Blog: Het geheim van André Bahia
Blog: Het koopje reduceert de recordaankoop tot miskoop
 

Opleving onder Koeman en Van Bronckhorst (2011-2019)

Onder leiding van eerst Ronald Koeman en later Giovanni van Bronckhorst volgde een heropleving. 'Gio' won in vier jaar tijd vijf prijzen, met als hoogtepunt de eerste titel in achttien jaar. Het door technisch directeur Martin van Geel samengestelde team waarmee hij dat deed bestond uit slimme koopjes aangevuld met eigen jeugd.
Artikelen over deze periode:
• ---