18 februari 2018

De clublegende die had kunnen zijn

Zou het, als de geschiedenis net iets anders was verlopen, een andere Zweedse spits hebben kunnen zijn die Feyenoord op 6 mei 1970 de Europacup bezorgde? Harry Bild zou die avond, net als Coen Moulijn, 33 jaar oud zijn geweest. Althans, zou zijn geweest: hij was het ook, alleen zat hij thuis in Zweden voor de televisie in plaats van op het veld te staan in Milaan. Een kleine drie jaar eerder had Bild net zijn eerste volledige seizoen in dienst van Feyenoord afgesloten met 24 doelpunten op zijn naam. Met Ove Kindvall was hij uitgegroeid tot een spitsenduo dat goed was geweest voor meer dan 45 doelpunten.

Feyenoord tegen PSV 4-2, Bild (rechts) scoort, achter Bil Schrijvers
Harry Bild staat op het punt om te scoren tegen PSV
(Bron: Nationaal Archief, Fotocollectie Anefo; Datum: 19 februari 1967; Fotograaf: Merk, Ben)

Geen cijfers die aanleiding gaven om afscheid van hem te nemen. Toch was dat precies wat er gebeurde. In de zomer van 1967 keerde Bild terug naar Zweden. Hij was dertig jaar oud en was anderhalf seizoen in Nederland actief geweest, met 39 goals als een zeer verdienstelijke doelpuntenoogst. Misschien speelde een rol dat Bild het op het veld nogal eens aan de stok had met Moulijn. Bild: “Ik was een speler die veel aan de bal wilde zijn. Het liefst had ik de bal de hele tijd. Moulijn wilde ook steeds de bal hebben. Dus dat botste, in het veld. Buiten het veld was er niets aan de hand, maar in het veld foeterden we steeds op elkaar. (…) ik was een egoïstische speler, dat was mijn spel.”

Maar als wat gefoeter in het veld over en weer met Coen Moulijn aanleiding was om spelers van de hand te doen, had Feyenoord ook wel afscheid kunnen nemen van Frans Bouwmeester. En van Cor Veldhoen. En later van Wim van Hanegem. De werkelijkheid was dat Bild domweg de pech had dat Nederlandse clubs destijds maar twee buitenlandse spelers onder contract mochten hebben. Feyenoord was de landstitel de afgelopen twee seizoenen misgelopen en dus moest er gekocht worden. Een van de aankopen was de Joegoslavische rechtsbuiten Paja Samardžić die bij Twente werd weggeplukt. Dat hield in dat de club van één van zijn twee Zweedse spitsen afscheid moest nemen. De keuze voor de vijfenhalf jaar jongere Kindvall lag voor de hand.

Ove Kindvall met rechts collega voetballer Bild
Ove Kindvall en Harry Bild
(Bron: Nationaal Archief, Fotocollectie Anefo; Datum: 11 september 1966; Fotograaf: Onbekend)

Zo groeide zijn landgenoot uit tot de clublegende die Bild misschien ook had kunnen zijn. Verbitterd stemde dat hem niet: “Nee, dat Feyenoord na mijn vertrek zo succesvol werd, heeft mij niet jaloers gemaakt. Toen Ove in de Europa Cupfinale tegen Celtic vlak voor het einde van de verlenging 2-1 scoorde, heb ik thuis in Zweden staan dansen voor de tv. Ik was dolblij, voor Ove, en super trots op mijn oude club.”

Bronnen:
- Beide citaten: Feyenoord Magazine, 9e jaargang, nr. 2, september 2015, blz 22