19 januari 2017

De omhaal van de Tank

Theo Laseroms leeft voort in de herinnering als de onverzettelijke mandekker die samen met Rinus Israel het verdedigende fundament vormde van het team dat Feyenoord in 1970 de Europacup schonk. De Tank was de veelzeggende bijnaam die zijn meedogenloze spel hem opleverde. Van zijn scorend vermogend moest Laseroms het niet hebben.

De 5 goals die Laseroms in zijn 156 optredens namens Feyenoord wist te scoren, mogen zelfs voor een centrumverdediger toch wel een wat schamel aantal heten. Ter vergelijking: zijn verdedigingspartner Israel maakte 27 doelpunten in de 264 wedstrijden die hij voor Feyenoord speelde.

Embed from Getty Images
Theo Laseroms met een meer karakteristieke actie

Des te opmerkelijker is het dan ook, dat Laseroms ooit een wedstrijd besliste met dat kunststukje waarvan de meeste aanvallers alleen maar kunnen dromen: een omhaal. En dan ging het ook nog eens niet om zomaar een wedstrijdje, maar om de kwartfinale van de Europacup tegen het Benfica van Eusebio.

Goed, het was geen omhaal van een wonderlijke schoonheid als die van Peter Houtman uit tegen Ajax in 1984. Eerder ging het om een wanhopige poging de bal richting de goal te krijgen alvorens omver te worden gekegeld door de aanstormende Benfica-doelman. Maar toch, een omhaal was het, waarvan de meer dan 60.000 toeschouwers in De Kuip op 8 maart 1972 getuige waren, en de beslissende goal ook.

De meeste aanvallers kunnen het De Tank niet nazeggen.

Zie ook: Theo Laseroms