Één van de beroemdste scenes uit de Nederlandse sportgeschiedenis speelde zich op 6 september 1965 af, toen Feyenoord in De Kuip tegen Real Madrid speelde. De wedstrijd eindigde in chaos toen een (onwaarschijnlijk genoeg) door Coen Moulijn ingezette klopjacht op een Spaanse middenvelder tot het vroegtijdig afblazen van de wedstrijd leidde.
Het tafereel ontlokte een ontzette reactie aan televisiecommentator Bob Spaak. “Coen, Coen! Behéérs je alsjeblieft,” klonk het in miljoenen huiskamers en even later: “Jongens, jongens, dit kan toch niet. Dit kan toch niet! Wat een afschuwelijke vertoning.” De kranten spraken de volgende dag hun afschuw uit over hetgeen had plaatsgevonden. Met name het harde spel van Real Madrid was steen des aanstoots, zo blijkt uit koppen als: ‘Spaanse spelers een stelletje gangsters’, ‘Schaamteloos, geniepig knokvoetbal van Real Madrid’ en ‘SS-methoden van Miera cs’.
Geduw en getrek tussen spelers van Feyenoord en Real Madrid |
Ook de spelers van Feyenoord deden een duit in het zakje. “Gangsters,” noemde linksback Cor Veldhoen de Spanjaarden na afloop. Middenvelder Guus Haak had het minachtend over gajes, doelend op de Madrileense achterhoede. Rechtsbuiten Henny Weering klaagde over de klappen en schoppen die hij had gekregen zonder dat er een bal in de buurt was geweest, terwijl de scheidsrechter had gedaan of zijn neus bloedde. Beter zou men wellicht het harde spel van de club die dat jaar zijn zesde Europacup zou winnen, als een wijze les hebben kunnen opvatten over wat er nodig is om op het hoogste Europese niveau succesvol te zijn. Winnen doe je goedschiks of kwaadschiks.
Je zou bijna kunnen concluderen dat iemand van de technische leiding van Feyenoord die les ook getrokken heeft, want in de jaren die volgden, voegden spelers als Rinus Israel, Wim van Hanegem en Theo Laseroms een fysieke hardheid toe aan het arsenaal van de Stadionclub die tot dan toe ontbroken had. Mannen die niet te beroerd waren om flink uit te delen, als de wedstrijd daarom vroeg, en die fysieke en verbale intimidatie niet schuwden.
Het zou het ontbrekende stukje van de puzzel blijken in de doorbraak naar de Europese top.