13 augustus 2019

Het koopje reduceert de recordaankoop tot miskoop

Deze zomer moet Feyenoord weer eens ouderwets op de kleintjes letten. In 2003 liet Feyenoord het juist breed hangen op de transfermarkt. Elf doelpunten in de Servisch-Montenegrijnse competitie en een reputatie als talent waren voor de clubleiding genoeg om in juli van dat jaar een recordbedrag van 7 miljoen euro neer te tellen voor de Serviër Danko Lazović. De nog maar net 20-jarige spits mocht bij Feyenoord de met een ruzie over geld naar het Turkse Fenerbahçe vertrokken Pierre van Hooijdonk gaan doen vergeten.

Wellicht was men vergeten dat een paar maanden eerder, in de persoon van de ook nog maar 22-jarige Dirk Kuijt, al een spits was vastgelegd als opvolger voor Van Hooijdonk (van wie het vertrek alom verwacht werd). Of misschien vond men een koopje van 1 miljoen euro een onvoldoende groot gebaar om onvrede onder de fans over het vertrek van Van Hooijdonk weg te nemen. Ook al had dat koopje dat seizoen twintig eredivisiegoals voor FC Utrecht gescoord en was hij man of the match geweest in een bekerfinale waarin hij met zijn club de vloer had aangeveegd met Feyenoord.

Embed from Getty Images
Feyenoord - NEC (17 augustus 2003)
Danko Lazovic viert het scoren van zijn eerste goal voor Feyenoord

Hoe dan ook, coach Bert van Marwijk startte dat seizoen vol goede moed met recordaankoop Lazovic in de spits en zijn flink goedkopere Katwijkse concurrent op rechts. Een goal bij zijn eredivisiedebuut in De Kuip tegen NEC leek de opmaat voor een succesvolle carrière voor de jonge Serviër. Helaas maakt één zwaluw nog geen zomer. Al snel werd duidelijk dat niets dat Lazovic als spits in zijn mars had ook maar in de verste verte het parkeren van Kuijt op de rechterflank rechtvaardigde. Spoedig koos Van Marwijk eieren voor zijn geld: Kuijt werd centraal gezet en Lazovic verdween naar de reservebank.

De rest is, zoals men zegt, geschiedenis. In de jaren die volgden toonde Kuijt zich een topaankoop, die garant stond voor twintig goals of meer en ook nog eens een karrenvracht aan verdedigende arbeid leverde. Lazovic op zijn beurt, moest het doen met invalbeurten en verhuurperiodes. Uitgerekend in de zomer dat zijn Katwijkse kwelgeest zijn goede presteren zag beloond met een toptransfer naar Liverpool, werd de Serviër met fors verlies verkocht aan Vitesse.

Het tekent de kwistzucht van de periode na het winnen van de UEFA-Cup dat de grootste miskoop uit de clubgeschiedenis ook nog eens een compleet overbodige aankoop was.