8 oktober 2019

Voetbalhumor met een geurtje

Voetbalhumor is niet de meest verheven vorm van humor, dat weten we. Wat we ook weten is dat voetbalanekdotes soms met een korreltje zout genomen moeten worden. Een verhaal van Ruud Heus over een grap die hij samen met John de Wolf uithaalde bij Henk Fräser en Ulrich van Gobbel is zo bizar, dat het bijna niet waar kan zijn. Zelfs al weten we dat het Feyenoord van het kampioensjaar 1992/'93 op zijn zachtst uitgedrukt een bont gezelschap was.

Heus en De Wolf waren vijf seizoenen lang kamergenoten als Feyenoord in hotels verbleef. Heus: “John sliep altijd sneller in dan ik. Dat was saai. “Teruste”, zei hij, en weg was-ie. Ik kon dat niet.” Van het feit dat Heus dan nog maar wat las of een beetje televisie keek, had De Wolf geen last. Die sliep overal doorheen. “Soms verveelde ik me zo, dat ik dingetjes bedacht. Geintjes. Ik lag een keer chocolade te eten, en zag dat hij op zijn zij lag. Ik gooide stukjes van de reep op zijn matras. Toen hij zich omdraaide, lag zijn lichaam erop en trok die chocolade in het laken. De volgende ochtend had-ie zwarte plekjes. Van onder tot boven. Die kop van hem, ik wist dat ik weer aan de beurt was.”

Ruud Heus (links) en John de Wolf (rechts) vieren het kampioenschap van 1993
(bron: www.defeijenoorder.nl)

Waar het bovenstaande nog mag gelden als typische voetbalhumor, heeft een andere anekdote een wat meer, laten we zeggen, bizar karakter. “We konden niet normaal doen met zijn tweeën. We klommen uit het hotelraam, balanceerden op een gevel driehoog, klommen bij Fräser en Van Gobbel weer naar binnen. Dat deden we niet zomaar. John had tenslotte een drol gedraaid in een glas en het glas hadden we meegenomen. Bij Fräser en Van Gobbel zetten we het glas op de kast. De volgende ochtend liepen we langs hun kamer. Eens even kijken, zijn Henk en Uli al wakker? Hebben jullie ook zo lekker geslapen in die goed geventileerde kamers hier? Klere wat stinkt het hier, man! Stelletje viespeuken.”

Zou het werkelijk gebeurd zijn? Wie weet. Feit is in ieder geval dat drollen een opvallend grote rol spelen in anekdotes over voetbalhumor. Een snelle zoekopdracht bij Google levert meerdere verhalen op. Een drol in het bubbelbad bij FC Utrecht. Een drol in de voetbalschoenen van Ruud Geels bij Ajax. Enzovoort, enzovoort. Dus wie weet plaatsten Heus en De Wolf zich slechts in een rijke traditie.

Bronnen:
- Beide citaten: Feyenoord Magazine, 7e jaargang, nummer 8, maart 2014, blz. 41