14 december 2019

Het geheim van André Bahia

Een ontluisterend feitje: bijna alle Brazilianen die Feyenoord in dienst heeft gehad sinds met Glaucio in de jaren '90 de eerste sambavoetballer werd binnengehaald, zijn mislukt. Een enkeling heeft nog wel zijn bijdrage geleverd, zoals de boomlange spits Somalia, die Feyenoord met een goal tegen Rosenborg naar de tweede groepsronde van de Champions League loodste. En Leonardo zou zonder zijn paspoortperikelen zijn belofte misschien wel gewoon hebben kunnen inlossen. Maar dat verandert niets aan het feit dat Eric Botteghin en André Bahia de enige twee zijn, die meerdere seizoenen een basisplaats hebben weten vast te houden.

De eerste had er al negen seizoenen in Nederland opzitten, waarvan vier in de Eredivisie, en had dus al aangetoond in het Nederlandse voetbal uit de voeten te kunnen. Dat maakt André Bahia de enige rechtstreeks uit Brazilië overgenomen speler die echt is doorgebroken bij Feyenoord. Het antwoord op de vraag hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft, schuilt misschien wel in de week die hij tijdens de zomer van 2005 doorbracht in een voormalig nonnenklooster in Vught.

Embed from Getty Images
André Bahia in actie namens Feyenoord

Terwijl de meeste voetballers nog op het strand lagen, onderging Bahia daar een intensieve cursus Nederlands waarbij drie leraren hem van negen uur 's morgens tot acht uur 's avonds drilden. Bahia had samen met de club besloten tot dat opmerkelijke initiatief, nadat tijdens zijn eerste seizoen was gebleken dat hij het Nederlands maar moeizaam oppikte. Aangezien de Braziliaan ook geen Engels sprak, was de communicatie met zijn ploeggenoten wel heel rudimentair.

Het was hard werken. Bahia: “Elke dag was in drie blokken verdeeld. 's Morgens van 9 tot 12 kreeg ik voornamelijk les in voetbaltaal. In de middag en avond kwamen ook andere zaken aan bod. En met behulp van de computer moest ik huiswerk maken. De eerste twee dagen verliepen moeizaam, daarna kreeg ik er nog plezier in ook.”

De inspanningen, die ook nog eens ten koste ging van een huwelijksreis, aangezien Bahia eerder die maand getrouwd was, zullen Bahia geen windeieren hebben gelegd. Zeker voor een centrale verdediger is het vermogen goed te kunnen communiceren van enorm belang. Vijf jaar zou 'de rots uit Rio' een vaste waarde in het hart van de Feyenoordverdediging zijn. In 2008 won hij de KNVB-beker. Pas met de opkomst van de talenten Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi, verloor hij zijn basisplaats.

Overigens zou zijn kennis van het Nederlands hem nog één keer van pas komen, namelijk toen hij later bij Botafogo met een Nederlandse trainer te maken kreeg in de persoon van Clarence Seedorf.

Bron: Citaat - AD, 21 juli 2005