9 november 2020

Het doelpunt van vier miljoen gulden

Helaas staan er in spelerscontracten geen bonussen die direct in verhouding staan tot wat een doelpunt je club oplevert, anders zou Wanderson de Paula Sabino een aardig zakcentje hebben overgehouden aan de treffer die hij in een volle Kuip scoorde op 2 november 1999. De 1.92m lange Braziliaanse spits, beter bekend onder de bijnaam Somalia, bracht met zijn volley tegen Rosenborg namelijk een slordige 4 miljoen gulden voor Feyenoord in het laatje.

Dankzij het landskampioenschap een seizoen eerder, deed Feyenoord dat jaar mee aan de Champions League. Het was terecht gekomen in een groep met Borussia Dortmund, Rosenborg BK en Boavista. Feyenoord had het redelijk gedaan: er was geen wedstrijd verloren, maar er was er ook geen één gewonnen. De eerste vijf wedstrijden van de eerste groepsronde waren allemaal in een gelijkspel geëindigd. Daardoor dreigde de club, als derde in de poule, geruisloos uit het toernooi te verdwijnen.

De opdracht in de laatste wedstrijd was duidelijk: thuis van koploper Rosenborg winnen en hopen dat concurrent voor de tweede plaats Dortmund niet zou winnen bij het al uitgeschakelde Boavista. Dat winnen van Rosenborg bleek echter zo eenvoudig nog niet. De Noorse club was een stugge tegenstander met een overvloed aan inzet en loopvermogen. In de uitwedstrijd had Feyenoord twee keer gescoord, en eigenlijk moeten winnen, maar in De Kuip wilde maar geen doelpunt vallen.

Embed from Getty Images
De man van vier miljoen: Wanderson de Paula Sabino

Tot de 85e minuut: Somalia, die in de 71e minuut als extra spits in het veld was gebracht door coach Leo Beenhakker, werd vanaf het middenveld, door de lucht, aangespeeld door Bonaventure Kalou. De Braziliaan kopte de bal beheerst door naar Radoslav Samardžic, die de bal in het strafschopgebied aan Somalia terugbezorgde en toezag hoe die met een krachtige volley de bevrijdende goal liet aantekenen en De Kuip deed ontploffen.

Het hardst juichte misschien nog wel de penningmeester van de club. Dankzij de overwinning kwalificeerde Feyenoord zich namelijk voor de tweede groepsronde van de Champions League en daarvoor streek het een startgeld van 4 miljoen gulden op. En dat was alleen nog maar het startbedrag. Premies voor overwinningen (+/- fl 700.000) en remises (+/- fl 350.000) plus de opbrengst van de kaartverkoop kwamen er nog eens bij. Aangezien Feyenoord in de tweede groepsfase twee keer won, twee keer gelijkspeelde en drie keer de recette van een volle Kuip incasseerde, zal de totale winst minimaal zo'n 8 miljoen gulden geweest zijn.

Het doelpunt van Somalia leverde Feyenoord overigens meer op dan alleen een grote stapel geld. In de volgende groepsronde werden namelijk ook twee van de meest memorabele Europacup-overwinningen uit de clubgeschiedenis behaald: de 3-0 thuis tegen Olympique Marseille, toen Kees van Wonderen rood kreeg en Julio Cruz het op zijn heupen kreeg, en de 1-2 uit bij Lazio Roma, toen Jon Dahl Tomasson zijn gram haalde op Leo Beenhakker.