15 september 2016

De slungelige topkeeper uit Gouda

De van stadsgenoot Sparta afkomstige Ed de Goey zag zich in 1990 geconfronteerd met de ondankbare taak om Joop Hiele te doen vergeten. De meeste fans hadden er weinig vertrouwen in. Dat bleek ten onrechte te zijn, want qua uiterlijk en persoonlijkheid mocht De Goey dan wel de absolute tegenpool van zijn voorganger zijn, qua talent deed hij niet of nauwelijks voor hem onder.

Embed from Getty Images
Ed de Goey in actie tegen CSKA Moskou voor de UEFA-Cup in 1996

Ondanks zijn slungelig ogende postuur ontpopte De Goey zich bij Feyenoord namelijk tot een absolute topkeeper, klemvast en beschikkend over fabuleuze reflexen. De introverte De Goey speelde, als opvolger van Hans van Breukelen, 31 interlands voor het Nederlands Elftal. Hij was met Oranje onder andere actief op het Wereldkampioenschap van 1994 in Amerika.

Bij Feyenoord maakte De Goey deel uit van het team dat in de eerste helft van de jaren negentig één landskampioenschap en vier KNVB-bekers wist te winnen. In de zomer van 1997 werd De Goey, die zeven jaar eerder voor fl. 500.000 was overgenomen van Sparta, voor een miljoenenbedrag verkocht aan het Engelse Chelsea. Later zou hij ook nog voor Stoke City uitkomen.

Volledig profiel: Ed de Goey